Patricia Daemen is sinds 2013 voorzitter van de SWAR. Toen ze voor de bestuursfunctie werd gevraagd, had ze nog nooit van SWAR gehoord, maar de verschillende locaties kende ze wel. Patricia zei ‘ja’ omdat ze het belangrijk vindt dat er laagdrempelige locaties zijn waar mensen elkaar ontmoeten en zich thuis voelen. “In een globaliserende samenleving is een lokaal ontmoetingspunt steeds belangrijker.”

“De verschillende locaties liepen goed, maar er stond er niets op papier”, blikt Patricia terug. “Geen missie, visie, doelstellingen of protocollen.” Ze ging aan de slag en inventariseerde als eerste welke competenties SWAR goed kon gebruiken en welke mensen daarvoor binnengehaald moesten worden. “De taken zijn verdeeld. Nu hebben we personeelsbeleid, communicatie, boekhouding en facilitair management in huis. Het kan er pittig aan toegaan in het bestuur, maar dat is goed. We kunnen alles tegen elkaar zeggen en komen er altijd uit. Naar buiten toe spreken we met één mond.”

Meer verbinding
Patricia is trots op de bedrijfsmatig gerunde non-profit organisatie SWAR. “De boekingen lopen goed, we spelen op tijd op aangekondigde veranderingen in zoals de nieuwe privacywet, we hebben korte lijnen met de gemeente, we hebben goede vrijwilligers in huis en we zijn een kenniscentrum voor andere wijkaccommodaties in Roermond.”
Dat betekent niet dat er geen uitdagingen meer zijn. “De uitdaging voor de toekomst blijft verbinding. Tussen wijkbewoners en accommodatie en tussen wijkbewoners onderling. Ik zou willen dat nog meer mensen gebruik maken van SWAR. Het moet vanzelfsprekend zijn om bij een wijkaccommodatie mensen te ontmoeten en om er alle informatie te vinden die je nodig hebt.”

Compleet aanbod
Als het aan Patricia ligt, komt in iedere accommodatie een volledig aanbod van informatie, hulp, zorg en activiteiten afgestemd op de wijk. “De wereld globaliseert, alles kan via internet en voor de meeste dingen hoef je de deur niet meer uit, maar ondertussen hebben mensen steeds meer behoefte aan echt contact. Het zou mooi zijn als de spreekuren van de Belastingdienst terugkomen. Spreekuren van banken, zou ook fijn zijn.” Daarnaast vindt Patricia dat de gebouwen een rol zouden moeten gaan spelen op het gebied van duurzaamheid. Zonnepanelen op onze daken en daarmee energie leveren aan de wijk, dat zou toch fantastisch zijn?”

Patricia Deckers-Daemen
voorzitter (dagelijks bestuur)