Swenne Bartholomëus is de pensioengerechtigde leeftijd al lang voorbij, maar heeft een bijna even volle week als een dertigjarige. Ze organiseert tal van activiteiten in SWAR-locatie De Donderie voor Vereniging Donderberg 55+, een vereniging die in zijn huidige vorm 30 jaar bestaat. “Maar in 1970 had je vereniging De Put in Donderberg, daar was ik ook al bij.” Tot 31 december 2002 had Swenne een eigen handwerkzaak. Toen haar man en zij allebei ziek werden, stopte ze daarmee. De liefde voor handwerken en voor samen dingen doen bleef. Van de gemeente kreeg Donderberg 55+ de adressen van alle 55+’ers in de gemeente om aan te schrijven.

Na een vergadering ging Swenne in het bestuur. Eerst als penningmeester, maar al snel als secretaris. Ze is blij met de nieuwe Donderie. “Het is een hele verbetering ten opzichte van de oude Donderdie. Daar moest je altijd door het café om bij een ruimte te komen. De ruimtes zijn goede, gezellige ruimtes, die je makkelijk kunt reserveren. Een andere verbetering is de koffie en thee, die kunnen we nu zelf zetten dankzij een pasje.” Twee nadelen weet Swenne ook te noemen. “Het is een uitdaging om de zaalhuur op te brengen. En net als iedereen in dit pand, hebben we te weinig kastruimte. Maar al met al zijn we er echt op vooruit gegaan.”

Op maandag komen mensen tekenen en schilderen, op dinsdag handwerken en op donderdag kienen. Het kienen is het meest populair. “Mensen kunnen iets winnen voor een volle rij en voor een volle kaart. Ik zorg meestal voor de prijzen en dat zijn eigenlijk altijd levensmiddelen en huishoudelijke producten. Sowieso zit er altijd koffie bij, die ik in grote hoeveelheden ga halen waar die in de aanbieding is. Je begrijpt waarom onze kastruimte te klein is, haha. Levensmiddelen worden steeds duurder, dus dat winnen ze graag. Wasmiddel is ook populair.”

Eenzaamheid opvangen
De grootste groep leden van Donderberg 55+ is tussen de 70 en de 90 jaar oud, met een paar uitschieters naar beneden en naar boven. “Een mevrouw van bijna 97 komt iedere week met haar rollator. Ik hoop dat ze nog lang blijft komen.” De vereniging betekent veel voor de leden. “Mensen komen voor de gezelligheid, ze vinden het leuk dat je iets voor ze doet en zijn er dankbaar voor. Het onderlinge contact is belangrijk. Je kunt wel zeggen dat we eenzaamheid opvangen. We wilden eigenlijk de maanden juli en augustus sluiten, maar dat hebben we teruggebracht tot zes weken. En dat vinden de leden nog te lang. Maar ja, het bestuur wil ook wel eens vrij.”

Naast de wekelijkste activiteiten organiseert Donderberg 55+ een hoop extra activiteiten. Swenne is bijna overal bij betrokken. Van Paasbrunch tot Nieuwjaarsdiner en van lezingen door interessante sprekers tot uitstapjes met de bus. Voor Pasen en Kerstmis is er altijd een middag bloemschikken en in januari toog een groep vrouwen naar breifabriek en modehuis Marcienne. Dat was zo’n succes dat de volgende uitstap in oktober ook al is gepland. “Het is fijn voor de mensen als ze er even uit zijn, maar voor ons als organisatie is ieder uitstapje een uitdaging, een puzzel. Het moet niet te duur zijn, niet te vermoeiend en alle locaties moeten toegankelijk zijn voor rollators. Om het betaalbaar te houden, smeren we bijvoorbeeld zelf de broodjes voor de lunch.”

Boeken in de Donderie-huiskamer
Soms kunnen ‘buitenstaanders’ ook meedoen aan de activiteiten. Bijvoorbeeld aan de grotere handwerkworkshops die Swenne organiseert. “Denk aan strovlechten en zeepkettingen maken. Dingen die ik zelf leuk vind om te doen.” Niet-leden moeten dan wel een financiële bijdrage leveren. Swenne was ook degene die zich hard maakte voor een grote boekenkast in de ontmoetingskamer (huiskamer) van de Donderie. Een hele gezellige ruimte met een comfortabele bank en foto’s aan de muren. Uit de boekenkast mag naar hartenlust geleend worden en dat gebeurt volop. “We hebben best een hele mooie vereniging. Ik hoop dat de leden tevreden zijn met het bestuur en de activiteiten. Er wordt ook wel veel gemopperd, want dat doen mensen nu eenmaal, maar over het algemeen vindt iedereen het denk ik heel leuk bij Donderberg 55+”.