Ons kent ons en gezelligheid bij Het Trefpunt!

Leonie Sonnemans is assistent-beheerder van het prachtig gerestaureerde, monumentale wijkaccommodatie Het Trefpunt. Ze voert alle werkzaamheden uit die bij het beheren van een gemeenschapsruimte horen: openen, sluiten, plannen, post afhandelen, schoonmaken, telefoon opnemen, mensen ontvangen, inkopen doen en vrijwilligers aansturen.

“In dit gebouw komen veel mensen om te buurten, te kletsen. Dat is echt typisch voor Het Trefpunt. Het is hier heel gezellig.”

Sinds 2006 werkt Leonie bij Het Trefpunt en daarvoor was ze al vijf jaar beheerder voor Wel.Kom bij ’t Paradies. “Het was wennen toen ik hier kwam. Van een locatie middenin de stad met 100 vrijwilligers, bruisende horeca en alle zalen continu bezet naar een locatie zonder horeca in de hechte, sociale wijk De Kemp. Ik zou niet meer anders willen. Hier is het ons kent ons.”

Sociale controle

De sociale controle in de wijk is groot. “Mensen die de hond uitlaten en een rondje om het gebouw lopen, bellen me als ze een raam open zien staan of licht zien branden. Heel fijn dat die controle er is. De bijdrage die de vrijwilligers leveren aan die sociale controle, moeten we zeker niet vergeten. Bijvoorbeeld bij het aanspreken van hangjongeren.”

Samenwerken

Een gemeenschapshuis beheren, is geen licht werk. Naast de eerder genoemde taken, valt Leonie ook wel eens in bij De Donderie en houdt ze haar BHV-vaardigheden op peil. “Het is aanpoten, maar ik doe het graag, als het kan tot aan mijn pensioen. Het leukste van mijn baan is het werken met mensen en dat mijn taken heel gevarieerd zijn. We doen het samen met de vrijwilligers en het hele team van SWAR.”

Onderdak voor allerlei verenigingen

Het Trefpunt biedt onderdak aan allerlei verenigingen en activiteiten. Zoals het opbouwwerk van Wel.Kom, vergaderingen van de gemeente, een duivenclub, een kaartclub, een seniorenvereniging, meer bewegen voor ouderen, GGZ, jeugdactiviteiten, taallessen voor kinderen van buitenlandse afkomst en twee kookgroepen. “Een professionelere keuken is een grote wens. De keuken die we nu hebben, is niet zo geschikt voor koken met meerdere mensen.”

Creatieve dagbesteding

De komst van stichting Daelzicht en de bijbehorende dagopvang zorgt voor extra levendigheid in deze wijkaccommodatie Het Trefpunt. “Er komen veel mensen naar de activiteiten van Daelzicht. Samen maken ze leuke, creatieve dingen op woensdagmiddag zoals kaarten, schilderijtjes en bloempotten. Die middagen zijn altijd goed voorbereid en heel gezellig.”

Leonie Sonnemans, assistent-beheerder Wijkaccommodatie t Trefpunt in Roermond

Wil je weten welke activiteiten er allemaal zijn in onze accommodaties? Kijk dan eens in onze online agenda