Als de kinderen het maar leuk hebben

Ieder kind in De Kemp kent het Kindervakantiewerk bij het Trefpunt. Een ‘uitje’ dat zo populair is dat Paula Vranken soms kinderen moet teleurstellen dat ze niet allebei de weken mogen meedoen. Maar ook het Pyjamabal, het Jeugdcarnaval, het Paasknutselen, de Sint Maarten- en Sinterklaasoptocht en de Zwarte Pieten School zijn geliefd. Paula regelt het allemaal. Voor haar tomeloze inzet als vrijwilliger, kreeg ze een lintje.

Het begon met de bal van Paula’s dochter die in een tuin terecht kwam. Die mensen werden boos en Paula schreef in het wijkblad dat kinderen moeten kunnen spelen. “Toen ben ik gevraagd of ik activiteiten voor kinderen wilde organiseren.” Het Kindervakantiewerk is twee keer vier dagen en sommige kinderen kijken er het hele jaar naar uit. “Er komen relatief veel kinderen van ouders die niet veel te besteden hebben. Kinderen die niet op vakantie gaan en weinig uitstapjes maken. Dat merk je wel. Toen we een keer naar de dierentuin gingen, realiseerden sommige kinderen zich pas hoe groot dieren zijn.”

Blijven zitten
Op de eerste dag van het Kindervakantiewerk worden de groepen ingedeeld en gaan de kinderen naar de speeltuin. De laatste dag van de eerste week is de ‘verrassingsdag’, dan probeert de organisatie iets groots te regelen, meestal een pretpark. De twee tussenliggende dagen en drie dagen van de tweede week gaat het gezelschap ook met de bus op pad, naar het zwembad of de binnenspeeltuin. In totaal doen zo’n 75 kinderen en 15 vrijwilligers mee. “‘Paula, ik zorg dat ik blijf zitten, dan mag ik nog een jaar mee’, krijg ik wel eens te horen. Een aantal kinderen die ooit meededen, zijn nu ouders en sturen hun kinderen weer met mij op pad, dat is hartstikke mooi.”

Fondsen
Paula verdiepte zich in fondsenwerving en vond een paar partijen die jaarlijks bijdragen. Ook de gemeente doet ieder jaar een duit in het zakje net als een aantal lokale winkeliers. “Ondanks dat er steeds minder ondernemers in de wijk zijn, komt het altijd goed. Opent een nieuwe winkel, dan stap ik er meteen naar binnen, leg uit wat ik doe en hoe belangrijk het is. Dat werkt.” Winkels die meedoen, krijgen een advertentie in een boekje dat wordt uitgedeeld op scholen.

Stoelendans in pyjama
Bij het Pyjamabal in januari komt iedereen in pyjama en worden leuke spelletjes gedaan, zoals een stoelendans. Met Pasen knutselen en eten de kinderen samen. Rondom carnaval is het zes à zeven avonden alcoholvrij feest. “We hebben onze eigen jeugdprins en -prinses. Als de volwassen prins en prinses langskomen, krijgen ze bij het Trefpunt fris uit een plastic bekertje. We doen dit al sinds 2000 en de eerste prinsen en prinsessen komen nog altijd kijken als de nieuwe prins en prinses worden uitgeroepen. Dat maakt mijn werk dankbaar.”

Blijven doorgaan
“De kinderen vinden alles leuk, als ze maar kunnen meedoen. Ik behandel ze als gelijken. De kinderen zijn erg vrij en direct, maar niet vreg. Als er wordt geklaagd, is dat meestal door de ouders.” Paula is blij met het Trefpunt, met de vrijwilligers en met de bijdrage van de gemeente “Maar iets meer praktische medewerking zou welkom zijn. Voor de Sint Maartensoptocht moeten we een vergunning aanvragen voor de looproute en voor het aansteken van het vuur. We moeten verkeersregelaars inschakelen en betalen. Dat kost veel tijd en geld dat we liever aan de kinderen zou besteden.”

Paula is nog niet van plan om te stoppen. “Zo lang het kan, blijf ik dit doen. En als ik zelf niet meer kan meedoen met de activiteiten, hoop ik dat ik ze nog wel kan blijven organiseren. Ik hoop dat de vrijwilligers ook mee blijven doen, want zonder vrijwilligers kun je niets organiseren of uitvoeren. De kinderen van Roermond verdienen het om het leuk te hebben.”