John Velraads en Jan Lafleur zijn vrijwilligers bij De Velderie. Ze houden vooral van praktische klussen: sjouwen met tafels, kleine reparaties, dingen ophangen. De mannen werken soms samen, soms apart en zorgen dat alles klaarstaat voor de huurders en dat de ruimtes er spik en span uitzien. Ook voeren ze controles uit, zoals de controle van de waterinstallatie op legionella. John is meestal overdag aanwezig, Jan vaak ’s avonds en in het weekend.

John: “Op een gegeven moment kreeg ik naast mijn gewone werkzaamheden interesse in vrijwilligerswerk. Via de vrijwilligerspagina van Wel.Kom zag ik dat ze bij De Velderie nog iemand zochten.

Het bevalt me beter dan ik had verwacht. Ik dacht zelfs ‘had ik dit maar eerder gedaan’. Ik vind het erg leuk dat hier allerlei soorten mensen komen, maar ik ben niet zo van het werken met en tussen de mensen. Ik doe liever dingen op de achtergrond, zoals het klaarzetten van tafels en stoelen in de verschillende lokalen.”

Jan werd in 2004 door toenmalig directeur Paul van der Meeren binnengehaald. “Ze zochten iemand om ’s avonds te helpen”, vertelt Jan. “Ik heb er geen spijt van dat ik ja heb gezegd. Ik weet alles van dit gebouw en ik vind eigenlijk alles aan mijn werk leuk. Ik werk het liefst alleen, of samen met John. Alleen of met zijn tweeën, dat is meer dan genoeg.”

Allround

Beide heren zijn handig en dat komt goed van pas. “Ik ben wel een beetje technisch”, vertelt John. “Daarom doe ik ook allerlei klussen, zoals dingen ophangen, dingen in elkaar zetten, nieuwe knoppen op de radiatoren plaatsen. Maar ik heb bijvoorbeeld ook het klimrek gelast in de gymzaal.

Ik ben hier allround zoals ze dat noemen en dat bevalt prima. Daar hoort ook koffiezetten en kannen rondbrengen bij. Voor mij is dat goed, want door die horecawerkzaamheden ben ik mijn communicatieve kant meer gaan ontwikkelen. Maar ik ben blij dat ik niet achter de bar hoef te staan of hoef af te rekenen, dat is niets voor mij.”

De Velderie heeft als enige SWAR-locatie de gymzaal van de nabijgelegen school in huis. John: “We houden de gymzaal en de kleedlokalen schoon. We pakken wel eens andere klussen mee, ook als die officieel niet bij onze taak horen. Als iets stuk gaat en we kunnen het zelf maken, waarom zouden we dat dan niet doen?

Ik vind het gewoon leuk om praktisch bezig te zijn en er is hier altijd iets te doen.”

Flexibel

Hoe en wanneer John en Jan hun werk doen, kunnen ze voor een groot deel zelf bepalen. “Mijn functie is flexibel en dat is erg fijn”, vindt John. “Mijn werkdagen zijn niet gestructureerd of vastgelegd, als het werk maar gedaan is als ik weg ga.

Het leukste vind ik dat ik zelf in de planning kan kijken en werkzaamheden op elkaar kan afstemmen in de volgorde die ik het handigst vindt. Dat het zo flexibel is, betekent ook dat ik soms wel eens langer blijf dan dat ik ’s morgens had bedacht, maar dat maakt me niet uit.

Af en toe help ik Jan in het weekend, maar de meeste dingen gaan hem prima af in zijn eentje.”

Waardering van huurders en collega’s

Het enige waar John en Jan last van hebben, is het ontbreken van airco. “In de zomer wordt het hier goed heet”, vertelt Jan. “Dat is niet fijn voor ons en niet voor de bezoekers. Als de warmte eenmaal binnen is, krijg je die voorlopig niet meer weg. Alleen in het horecagedeelte is airco, waardoor je een tik krijgt als je die ruimte in of uit loopt.” Het ontbreken van airco nemen John en Jan nog even voor lief, want hun werk ik te leuk om het door een hete zomer te laten verpesten.

Bovendien worden de mannen erg gewaardeerd door huurders en collega’s. Jan: “Ik ben een tijdje uit de running geweest, omdat ik last had van mijn been. Toen ik er weer was, kreeg ik van iedereen erg leuke reacties. Huurders en collega’s hadden me gemist.”

Jan en John vrijwilligers De Velderie Roermond

Wil je weten welke activiteiten er allemaal zijn in onze accommodaties? Kijk dan eens in onze online agenda